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EXCESS TONER AND SCAN CHARGES 
 
You have asked about additional charges on your invoice, what are they, what does it cover and why 
is it charged. 
 
First, let us point you to clause 4 paragraph 3 in your service agreement. This explains that your cost 
per copy charges (CPC) are calculated on toner coverage of 6%. This is the amount of toner used in 
producing the image on a piece of paper. Clearly if you print a picture which is of the sea and sky then 
you will use more toner than if you print a letter to a client saying thank you for your order. The 
industry standard is that you will use 5% coverage, but our contract says 6%.  
 
If you cannot find a copy of your service terms we always keep a copy on our website at 
http://technodocs.co.uk/serviceterms/. 
 
Each machine will calculate the toner coverage and record it in the MIB (Management Information 
Base) and we work with that figure which is as accurate as possible when calculating the usage. We 
then represent it on your service bill as: 
 

 
 
The table shows the actual yields reported by the machine under the ‘ACTUAL’ column and then 
shows the chargeable percentage in the column ‘COVERAGE’. We appreciate that from time to time 
people will print more than the norm, so we do not trigger a charge until the coverage used is twice 
the allowance. In this case 12%.  
 
You can see from the example above that despite the actual coverage on black being 12% we have 
calculated the ’COVERAGE’ as zero and nothing is being charged. We therefore, consider that if we do 
charge it is reasonable to do so because it is twice the contractual limit, or more. 
 
So, in the example above, we then say in the column ‘OVER’ that the machine shows we are 31% over 
the allowance and in the ‘EXCESS’ column we express that as the percentage increase in usage. So, if 
you had used 12% you would have used 100% more than the contracted rate 6%.   
 
In the ‘RATE’ column we show the rate that you are currently charged for mono and colour and then 
in the ‘CPC’ (cost per copy) column we show a discounted rate that shows a charge for toner only, 
that does not include the calculation for breakdowns and parts but is multiplied by the percentage 
increase in usage (the ‘EXCESS’ figure). 
 
Finally, we take the number of copies you have used in the billing period for either colour or mono 
and then multiply it by the newly calculated rate for that type. 
 
So, we only charge if your usage is twice that of the contracted amount and when we do charge we 
discount the CPC rate so that you are only being charged for toner. This means that if you go slightly 
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Toner Actual Coverage Contract Usage Over Rate Excess CPC Cost

Black 12.00% 0.00% 6% 0.00% 0.00477 0% -£               -£                               

Cyan 14.00%

Magenta 12.00%

Yellow 11.00% 37.00%  6% 31.00% 0.04774 517% 0.0822£        447.54£                        

One or more of the toners is over the threshold and may be subject to a charge 447.54£                        

Scans Start End Excess Usage Rate

14472 14482 0 0.0023871 -£                               

Net Value
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over in a billing period then it won’t affect you, but if it is excessive then we will charge as I am sure 
you see is fair. For some clients we calculate a standard CPC rate based on a higher estimated usage 
rate because we know they will be printing a large number of images. If you think that is appropriate 
for you please contact us as soon as possible. 
 
The next thing that our table shows is the number of scans that a machine uses. Unless other wise 
agreed the purpose of the machine is as a copier or printer and this is the main function of the device. 
Your service CPC rate is calculated on that premise. Our terms and conditions say that we will charge 
per copy and a copy is defined as a single sided A4 print, copy, list, scan or inbound fax.  
 
We do not charge for scans unless those scans have exceeded the number of prints plus copies done 
in the billing period. Once again, we discount the rate we charge for scans but there is an impact on a 
machine in wear and tear and if it is being used more as a scanner than a printer then we feel we are 
being reasonable in charging for it. We are not charging at the amount specified in the service 
contract as we feel we are being reasonable in only charging where usage is excessive. 
 
If this is unclear or you wish to discuss this in relation to your service contract, then please contact us 
to discuss your concerns. 
 
 


